Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα ήρθε σαν λύση στην επιτακτική ανάγκη για θέρμανση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Συνυπολογίζοντας και τη διαρκώς αυξανόμενη τιμή των ορυκτών καυσίμων η στροφή προς μία αποδοτικότερη λύση είναι ο δρόμος που ακολουθούν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές. Ποντάροντας στην ανασφάλεια του καταναλωτή όλοι διαφημίζουν την οικονομία του συστήματος που προσφέρουν. Αν σας ικανοποιεί μία μείωση του 18% (φυσικό αέριο) στην καλύτερη περίπτωση στα έξοδα θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο για μια επένδυση κάποιων χιλιάδων ευρώ που πρέπει να κάνετε τότε μην έρθετε σε εμάς. Αν πάλι θα σας ενδιέφερε μία μείωση που μπορεί να υπερβεί το 50% του κόστους λειτουργίας με σημερινές τιμές τότε η αντλία θερμότητας  είναι αυτό που χρειάζεστε. Μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε τη σημαντική υπεροχή της αντλίας θερμότητας γενικότερα σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Οι διαφορετικές διαθέσιμες εκδόσεις της αντλιας θερμοτητας

      α) Χαμηλών θερμοκρασιών (νερό προσαγωγής 5-55C) διαιρούμενου τύπου.

       β) Χαμηλών θερμοκρασιών (νερό προσαγωγής 5-55C) Monobloc.

       γ) Υψηλών θερμοκρασιών (νερό προσαγωγής 20-80C) διαιρούμενου τύπου, ιδανικό για αντικατάσταση υπάρχουσας εγκατάστασης συμβατικού λέβητα και διατήρησης των θερμαντικών σωμάτων.

μας επιτρέπουν κάθε φορά να προσεγγίσουμε την εφαρμογή με το πλέον κατάλληλο σύστημα. Ανάλογα λοιπόν με το μέσο θέρμανσης, την επιθυμία ή όχι για παράλληλη δυνατότητα ψύξης, τις προτιμήσεις του πελάτη και τις τυχόν ιδιαιτερότητες της εφαρμογής επιλέγεται κάθε φορά η ενδεικνυόμενη λύση.

Των Χαμηλών Θερμοκρασιών (διαιρούμενου τύπου ή Monobloc) για οικιακή χρήση αποτελεί την πλειοψηφία των εγκατεστημένων εφαρμογών. Το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί με ενδοδαπέδια θέρμανση, μονάδες fan coils και σώματα χαμηλών θερμοκρασιών ή και συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω. Ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεται η κατοικία, την ποιότητα της κατασκευής και ειδικά των μονώσεων, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και το μέσο θέρμανσης υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης έως και 300τ.μ. με μία και μόνο μονάδα.

Τον  Υψηλών Θερμοκρασιών αποτελεί την εναλλακτική σε εφαρμογές με κλασικά σώματα. Τόσο σε νέες κατοικίες όσο και σε υπάρχουσες το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να προσφέρει νερό σε θερμοκρασία ακόμα και 80C εάν ζητηθεί χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής αντίστασης. Σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις ειδικότερα με συμβατικό λέβητα πετρελαίου δε χρειάζονται επεμβάσεις εσωτερικά για την αντικατάστασή του με αντλία θερμότητας. Όλες οι εργασίες περιορίζονται στο χώρο του λεβητοστασίου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως με όλα τα παραπάνω συστήματα
δε χρειάζεται καμινάδα και δεξαμενή καυσίμων
δε χρειάζεται ειδικός χώρος τοποθέτησης (λεβητοστάσιο)
δεν προπληρώνουμε για τη θέρμανσή μας (όπως με το πετρέλαιο)
δε μας κλέβουν στην παράδοση καυσίμων
δεν υπάρχουν οσμές
δεν υπάρχει κίνδυνος κατά τη λειτουργία (χωρίς καύση/φλόγα)

Συστήμα

Αποτελείται από εσωτερική και εξωτερική μονάδα συνδεδεμένες μεταξύ τους με ψυκτικές σωληνώσεις. Έχει δυνατότητα νερού προσαγωγής από 5-55°C, συνεπώς ψύξης, δροσισμού και θέρμανσης.

Η έκδοση MONOBLOC στην οποία όλο το υδραυλικό μέρος συμπεριλαμβάνεται στην εξωτερική μονάδα και συνεπώς δεν υπάρχει εσωτερική. Στο σύστημα αυτό ο εγκαταστάτης χρειάζεται να συνδέσει απλώς τις σωλήνες του νερού πάνω στη μονάδα χωρίς την ανάγκη σύνδεσης ψυκτικών σωληνώσεων. Έχει, όπως και το σύστημα διαιρούμενου τύπου, δυνατότητα νερού προσαγωγής από 5-55°C, συνεπώς ψύξης, δροσισμού και θέρμανσης. Υπάρχει επίσης σύστημα αντιπαγωτικής προστασίας του κυκλώματος νερού μιας και η συγκεκριμένη έκδοση βρίσκεται τοποθετημένη εξωτερικά.

Αποτελείται από εσωτερική και εξωτερική μονάδα συνδεδεμένες μεταξύ τους με ψυκτικές σωληνώσεις. Έχει δυνατότητα νερού προσαγωγής έως 80°C για εφαρμογές αποκλειστικά θέρμανσης. Ακόμα και τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου καλύπτει πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού σας. Η αντλία θερμότητας απορροφά θερμότητα από το περιβάλλον σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως και -20°C. Η λογική ελέγχου του συστήματος παρέχει συνεχή άνεση και βέλτιστη απόδοση. Το σύστημα χρησιμοποιεί αποκλειστικά θερμοδυναμική ενέργεια για να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία νερού χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής αντίστασης.

 • Εξοικονόμηση ενέργειας

Το σύστημα είναι έως 5 φορές πιο αποτελεσματικό από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα .Εκμεταλλευόμενοι τη θερμότητα που βρίσκεται ελεύθερη στον εξωτερικό αέρα, εξοικονομείτε ενέργεια απολαμβάνοντας παράλληλα μέγιστη θαλπωρή και ζεστασιά στο σπίτι σας.

 • Ελάχιστο κόστος εγκατάστασεις

Η εξωτερική μονάδα τοποθετείται εύκολα έξω από κάθε κτήριο ή διαμέρισμα. Επίσης, δεν απαιτείται χώρος δεξαμενής καυσίμων, καμινάδα ή τακτικός εξαερισμός των χώρων καθώς δεν εκλύονται καυσαέρια ή οσμές. Επίσης δεν απαιτείται ύπαρξη λεβητοστασίου καθώς η αθόρυβη και μικρή εσωτερική μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί διακριτικά οπουδήποτε μέσα στο σπίτι. Στην έκδοση Monobloc ειδικά δεν υπάρχει καθόλου εσωτερική μονάδα και το σύστημα αποτελείται από μία εξωτερική μονάδα. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται καθόλου χώρος από το εσωτερικό της κατοικίας.

 •  Απόλυτη Ασφάλεια

Μειώνει στο ελάχιστο ενδεχόμενα ατυχήματα καθώς λειτουργεί χωρίς πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Επίσης, εξαφανίζει τον κίνδυνο αναθυμιάσεων ή ρύπων από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

 • Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
 • Άνεση όλο το χρόνο με θέρμανση, ζεστό νερό χρήσης και ψύξη
 • Μεγάλος βαθμός απόδοσης
 • Δεν χρειάζεται λεβητοστάσιο ή καμινάδα
 • Εύκολη και χαμηλού κόστους τοποθέτηση
 • Κατάλληλο για χρήση μέσα στην πόλη

Αντλίες θερμότητας παραγωγής ζεστού νερού

 • ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
 • Δεν χρειάζεται τροποποίηση στις ηλεκτρικές συνδέσεις σε περίπτωση ανακαίνισης.
 • Γρήγορη σύνδεση.
 • Ευελιξία εγκατάστασης.
 • Εύκολη μεταφορά.
 • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 • 70% εξοικονόμησης ενέργειας σε σχέση με ένα συμβατικό θερμοσίφωνα.
 • Μειωμένος χρόνος θέρμανσης ακόμα και με χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες (κάτω από -5%).

Προϊόν ανανεώσιμης πηγής ενέργειας με υψηλή απόδοση και φιλικό στο περιβάλλον

Υβριδικά Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης

Τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή του φυσικού αερίου ως καύσιμο για την οικιακή και επαγγελματική χρήση, παρατηρούμε ότι πολύ καταναλωτές έχουν στραφεί σε αυτό. Η επικράτηση των αυτόνομων εγκαταστάσεων θέρμανσης με επίτοιχους λέβητες φυσικού αερίου, έναντι των κεντρικών θερμάνσεων με αυτονομίες είναι πλέον ορατή.  Τη θέση της ανέγερσης νέων κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, έχει πάρει πλέον η μερική ή ριζική ανακαίνιση.
Πολλές εταιρίες που τα προϊόντα τους βασίζονται στη κατασκευή οικοδομής, έχουν προσαρμόσει και δημιουργήσει μετά από έρευνα προϊόντα που προορίζονται για ανακαίνιση χώρων και βελτιστοποίηση εγκαταστάσεων θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού με βασικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα τέτοιο τεχνολογικό πάντρεμα είναι τα υβριδικά συστήματα θέρμανσης, που συνδυάζουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και Φυσικού Αερίου, και εκτιμάται πως θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια.
Ένα τέτοιο προϊόν είναι η υβριδική αντλία θερμότητας διαιρούμενου τύπου (split) χαμηλών θερμοκρασιών με προσαρμοσμένη στην εσωτερική μονάδα ένα λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου. Έτσι με αυτό το σύστημα θέρμανσης μπορεί να εξασφαλιστεί ακόμη πιο οικονομική  λειτουργία για τη θέρμανση του χώρου μας. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να εισάγει τις τιμές μονάδας ρεύματος και φυσικού αερίου στην υβριδική αντλία. Με βάση τα δεδομένα που συλλέγει από τους αντίστοιχους αισθητήρες αποφασίζει ποια λειτουργία από τις δύο είναι οικονομικά συμφέρουσα για τον χρήστη και πιο οικολογική σε σχέση με τα περιβαλλοντολογικά κριτήρια που έχουν εγκατασταθεί στο λειτουργικό της. Οι υψηλοί συντελεστές απόδοσης που προσφέρει η λειτουργία της αντλίας θερμότητας θεωρείται Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, με βάση τις τιμές μονάδων ενέργειας που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η χρήση της υβριδικής αντλίας θερμότητας με ενσωματωμένο λέβητα συμπύκνωσης φυσικού αερίου δεν έχει μόνο το πλεονέκτημα των υψηλών συντελεστών απόδοσης, αλλά έρχεται να καλύψει αστοχίες ή παραλείψεις που θα γίνουν κατά την επιλογή της.

Κάποια βασικά σημεία που κάνουν την επιλογή της μονόδρομο είναι:

 •    Κατά τη μελέτη του χώρου τοποθέτησης της, πολλές φορές λαμβάνουμε υπόψη χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μας οδηγήσει στην επιλογή μεγαλύτερης αντλίας θερμότητας. Πλέον μπορούμε να καλύψουμε αυτές ακριβώς της συνθήκες με έναν λέβητα αερίου συμπύκνωσης, και η απαιτούμενη ισχύς της αντλίας να μειωθεί.
 •    Στην υβριδική αντλία θερμότητας όσο το σημείο λειτουργίας της και οι συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος μεταφράζονται σε υψηλό COP (βαθμός απόδοσης), λειτουργεί με το ηλεκτρικό ρεύμα. Όταν όμως ο COP πέσει και η δαπάνη σε ηλεκτρικό ρεύμα αυξηθεί, τότε ξεκινά η ταυτόχρονη λειτουργία του λέβητα, διατηρώντας την αντλία σε σταθερό φορτίο. Η ταυτόχρονη λειτουργία διατηρείται μέχρι το επόμενο βήμα επιδείνωσης των συνθηκών εξωτερικού περιβάλλοντος. Τότε, η αντλία θερμότητας σταματά και αναλαμβάνει όλο το φορτίο ο λέβητας αερίου.
 •    Το ζεστό νερό χρήσης παράγεται με τη λειτουργία του λέβητα συμπύκνωσης αερίου, χωρίς να χρειάζεται η τοποθέτηση μπόιλερ στο δίκτυο της θέρμανσης. Με αυτό τον τρόπο, όταν η θέρμανση του χώρου εξασφαλίζεται από την αντλία θερμότητας, μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονη παροχή ζεστού νερού χρήσης από τον λέβητα συμπύκνωσης, με αποτέλεσμα βέλτιστη άνεση στον καταναλωτή.
 •    Δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν τα υπάρχοντα θερμαντικά σώματα (έως και 80°C) ούτε οι σωληνώσεις, αρκεί να γίνει ένα σωστό πλύσιμο σε αυτά και να τοποθετηθούν τα κατάλληλα φίλτρα.

Εν κατακλείδι τη παραπάνω τεχνολογία βλέπουμε ολοένα και περισσότερες εταιρίες να την υιοθετούν, προσπαθώντας να μπουν με δυναμικά προϊόντα στην αγορά της ανακαίνισης. Σημαντικό είναι οι μελετητές και οι εγκαταστάτες να επιλέγουν προϊόντα με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά, αλλά και τη τεχνολογική υποστήριξη κατά την εγκατάσταση, ρύθμιση και συντήρηση για την εύρυθμη λειτουργία της εκάστοτε εγκατάστασης.

> ΑΠΟΔΟΣΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 • Υψηλές εποχιακές επιδόσεις χάρη στην ενσωµατωµένη αντλία θερµότητας µετεχνολογία inverter.
 • H ζήτηση θέρµανσης του συστήµατος καλύπτεται κυρίως από την αντλία θερµότητας µε συντελεστές απόδοσης πάνω από 300%.
 • Περιορισµένη κατανάλωση αερίου και µειωµένες εκποµπές ρύπων.
 • Επιλογή της πιο οικονοµικής πηγής παραγωγής.
 • Τρόποι λειτουργίας για µείωση των εκποµπών CO2και ελαχιστοποίηση κατανάλωσης της πρωτεύουσας ενέργειας.

 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

 • Πάντα διαθέσιµη δεύτερη εφεδρική µηχανή
 • Μία υδραυλική διάταξη που ταιριάζει σε όλες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
 • Τα λάθη στην διανοµή, επιλογή και εγκατάσταση περιορίζονται στο ελάχιστο.
 • Η παραγωγή θέρµανσης και ΖΝΧ ικανοποιούνται ταυτόχρονα

 

> ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 • Εύκολο στην εγκατάσταση χάρη στο συµπαγές µέγεθος και στα ενσωµατωµένα προσυναρµολογηµένα εξαρτήµατα.
 • Σύνδεση σε ηλεκτρικό δίκτυο κάτω από 2kW.
 • Χαµηλό κόστος επένδυσης και εγκατάστασης.